TwitterFacebook

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sera w plastrach

GiS zdecydował o wycofaniu ze sklepów jednej partii sera żółtego typu Gouda. Wykryto w nim bakterię liseria monocytogenes. 

Chodzi o paczkowany ser wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki z terminem minimalnej trwałości do 6 września 2019 roku. Jak informuje GIS w produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Szczegóły dotyczące produktu:

fot. producent

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

oprac. pg/GIS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *