TwitterFacebook

Będzie rekrutacja na stanowisko dyrektora łomżyńskiego pogotowia

Sejmik województwa podlaskiego powołał komisję rekrutacyjną, która powoła dyrektora Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego SPZOZ (Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej) w Łomży.

Kadencja obecnej dyrektor pogotowia, Hanny Waniewskiej, dobiega końca w listopadzie, stąd potrzeba powołania komisji. Z przepisów wynika, że komisję rekrutacyjną powołuje się na dwa miesiące przed zakończeniem kadencji. Jej zadaniem jest wyłonienie nowego, bądź ponowne powołanie ustępującego dyrektora placówki.

– Nie ma natomiast prawnej możliwości przedłużenia kadencji bez ogłoszenia konkursu na to stanowisko– mówi Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego.

W skład komisji rekrutacyjnej weszli: prof. Marian Szamotowicz, dr Hanna Majewska, Adam Niebrzydowski, Daria Sapińska, Cezary Kisiel i Marek Olbryś. Na czele komisji rekrutacyjnej stanął Stefan Krajewski.

W ciągu najbliższych dni będzie prowadzona rekrutacja. Po jej zakończeniu, w ciągu najbliższych tygodni, komisja wyłoni kandydata na nowego dyrektora Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Łomży. Następnie przedstawi jego kandydaturę zarządowi województwa podlaskiego.

Katarzyna Wasilewska