TwitterFacebook

Szczuczyn: Wyjątkowa spiżarnia pod klasztorem

Miód malinowy, chleb na zakwasie, gołąbki, pierogi i domowe ciasta. Zdrowe, ekologiczne i co najważniejsze wyprodukowane w małych gospodarstwach z naszego regionu.

To wszystko można kupić w spiżarni przy Klasztorze w Szczuczynie w powiecie grajewskim. Powstało tam Centrum Produktu Lokalnego. Jak podkreśla burmistrz Artur Kuczyński, ekologiczne gospodarstwa mają jedynie produkować, resztą zajmuje się gmina:

– To jest miejsce, które utrzymuje Gmina Szczuczyn. To jest pracownik, którego utrzymuje Gmina Szczuczyn. Stwarzamy przyjazne warunki do tego, żeby po prostu producenci mogli nieodpłatnie, czyli nie ponosząc z tego tytułu żadnej odpowiedzialności wstawić swoje produkty. Mało tego, zaopiekujemy się nimi, żeby nie musieli po prostu myśleć w jakim trybie zostaną one sprzedane. Mają je produkować, bo to jest najważniejsze i zarabiać pieniążki.

Spiżarnia jak nazwa wskazuje znajduje się w centrum Szczuczyna przy Klasztorze, w specjalnie zbudowanym do tego budynku:

– Ten budynek jest wynikiem realizacji projektu z dofinansowaniem z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Inspiracją do tego był przekaz o takich drewnianych kramicach, które kiedyś były posadowione w centrum miasta. 

Spiżarnia działa dwa dni w tygodniu, tak jak rynek, we wtorki i soboty od 7 do 17.00.

MB

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *