TwitterFacebook

Mazowieckie. Najsmaczniejsze regionalne potrawy poszukiwane

Boczek rolowany, porzeczkówka Magdy, szczupak z Orzyca, chleb ziołowy czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy – to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów, które znalazły się na liście wyróżnionych Laurem Marszałka. O tym, jakie smakołyki dołączą w tym roku do grona laureatów, przekonamy się wkrótce. Właśnie ruszyła XIII edycja konkursu. 

­– Za nami już 12 edycji i ponad 1300 zgłoszonych produktów. To pokazuje, jak dużą popularnością wśród mazowieckich producentów cieszy się nasz konkurs i jak bardzo potrzebne są tego typu inicjatywy. Dla uczestników jest doskonałą okazją do zaprezentowania swojego talentu kulinarnego i podzielenia się owocami swojej pracy z innymi. To bardzo dobry sposób na promowanie tego, co tradycyjne, smaczne i zdrowepodkreśla członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskichstowarzyszeniagospodarstwa agroturystycznegospodarstwa ekologiczneosoby fizyczne. Ważne, by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne, by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Konkurs rozgrywany jest w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 29 lutego br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego organizowany jest od 2007 r. Do tej pory tytuł ten otrzymało 181 mazowieckich produktów, a 54 zostały wyróżnione.

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *