Ostrzeżenie GIS: Salmonella w jednej ze znanych przypraw

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o znalezieniu Salmonella Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu. Natomiast firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.
Wszyscy klienci, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.
Jak poinformowali nas nasi czytelnicy, ta partia trafiła do łomżyńskich sklepów i jeszcze wczoraj była w sprzedaży. Kupując ten produkt należy zwrócić szczególną uwagę n a numer partii.
oprac. pg/GIS