RN
TwitterFacebook

Łomża: Oświadczenie Łomżyńskiej Rady Sportu ws. podziału środków na sport

Wraca temat tegorocznego podziału pieniędzy przez Urząd Miejski na sport w Łomży. Część środowiska sportowego czuje się poszkodowana. Głos w sprawę zabrała Łomżyńska Rada Sportu, która wydała specjalne oświadczenie.

Dyskusję o podziale środków na sport zapoczątkowała konferencja zorganizowana przez trenera LŁKSu Prefbet Śniadowo Łomża, Andrzeja Korytkowskiego, trenera BKSu Tiger Łomża Zbigniewa Maleszewskiego i radnego Przyjaznej Łomży Dariusza Domasiewicza. Panowie skrytykowali na niej tegoroczny podział pieniędzy i nazwali go „skandalicznym”. Do tych zarzutów odniosła się wczoraj (27.02.) Łomżyńska Rada Sportu, która wydała w tej sprawie oświadczenie:

– W ocenie większości członków Łomżyńskiej Rady Sportu wystąpienie medialne z dnia 19 lutego 2020 roku stanowi kolejną próbę podzielenia łomżyńskiego środowiska sportowego z przyczyn znanych wyłącznie jego organizatorommówił przewodniczący Rady Sportu, Andrzej Wojtkowski.

W oświadczeniu rada stwierdza też, że „wypowiedzi Andrzeja Korytkowskiego dowodzą, że nie potrafi on działać dla dobra ogółu łomżyńskiego sportu i mieszkańców naszego miasta”:

– Oceniając wszelkie inicjatywy i działania innych podmiotów w sferze sportu wyłącznie przez pryzmat partykularnych interesów i celu klubu LŁKS Prefbet Śniadowo. Taka postawa prezentowana nie tylko na ostatniej konferencji, ale również we wcześniejszych wypowiedziach dowodzi, iż przedstawicielowi klubu lekkoatletycznego obca jest zasada, o której wspominał pan radny Domasiewicz. Cytuję: „ideą sportu jest łączyć, a nie dzielić”.

Przewodniczący dodał, że z kwoty 560 tys. złotych przeznaczonej na sport dzieci i młodzieży, około 82 tysiące, czyli 14,5% całej kwoty do podziału trafiło do dwóch klubów lekkoatletycznych: LŁKS Prefbet Śniadowo Łomża i LŁKS Narew Kurpiewski. Pełny komunikat w sprawie podziału środków publikowaliśmy w naszym serwisie.

JT