RN
TwitterFacebook

Łomża: Piwo kozicowe najlepszym regionalnym przepisem

Jedyne w swoim rodzaju pyzy, jabłkowe pampuchy, piwo kozicowe… potrawy północnego Mazowsza posiadają nie tylko unikalny smak, ale i wielowiekową tradycję. Wszystkie te cechy połączyli w swoich przepisach uczestnicy konkursu “Zasmakuj w Łomży”.

Organizowany już po raz trzeci przez Miasto Łomża we współpracy z Gminą Nowogród i Gminą Piątnica konkurs miał na celu promocję regionalnego dziedzictwa kulinarnego podtrzymującego i rozpowszechniającego miejscowe produkty i tradycyjne potrawy.

– Promując miasto Łomża i cały subregion łomżyński hasłem “Zasmakuj w Łomży” zachęcamy do życia w naszym regionie, do pozostania w nim młodych, aby tu mogli się rozwijać. Poprzez pryzmat różnych sfer życia pokazujemy kulturę, gospodarkę, sport ale i kuchnię. Już samo hasło “Zasmakuj w Łomży” kojarzy się jednoznacznie ze smakiem, kulinariami, co było inspiracją do organizacji konkursu. Pokazał on, że regionalna kuchnia ma bogatą tradycję, a naszym obowiązkiem jest gromadzenie nadesłanych przepisów, aby przekazać je następnym pokoleniom poprzez wydanie książki kucharskiej – mówił prezydent Miasta Mariusz Chrzanowski dziękując jednocześnie wszystkim uczestnikom udziału w kulinarnym współzawodnictwie.

Spośród 12 dań najlepsze okazało się piwo kozicowe przygotowane przez Kazimierza Jankowskiego, który w nagrodę otrzymał czek na 2000 złotych. Na podium znalazł się również przepis Aliny Jankowskiej “Niedzielny placek” na wyśmienitą babkę drożdżową oraz pampuchy z jabłkami Magdy Tyszki. Oceniając przepisy członkowie jury brali pod uwagę wierność tradycji zgłoszonych receptur oraz składniki, które zostały użyte do przygotowania potraw.

Placek przygotowałam według przepisu znajdującego się w mojej rodzinie od pokoleń. Jest on robiony na bazie mąki, drożdży, cukru, jajek oraz margaryny lub masła – opowiada zdobywczyni II miejsca Alina Jankowska.

Konkurs pokazał, iż pomimo coraz popularniejszych na polskich stołach zagranicznych potraw nasza lokalna, tradycyjna kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna oraz ma nadal wiele do zaoferowania.

tekst: Krzysztof Fabiszewski, fot. Łukasz Chełchowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × two =