TwitterFacebook

Łomża: Rejbaki, zupy i gęś na kapuście. Jury spróbowało konkursowych potraw [FOTO]

Po raz drugi miasto Łomża zorganizowało konkurs kulinarny „Zasmakuj w Łomży”. Do zabawy zgłoszono 10 przepisów, które przeszły już przez podniebienia jury.
„Zasmakuj w Łomży” to przede wszystkim zabawa kulinarno-historyczna, bo pochodzenie przepisu trzeba było udowodnić, załączając np. zdjęcie przepisu z zeszytu babci, przytaczając historię powstania i przekazywania receptury i wykazując, że dania powstające według wskazówek są przygotowywane od pokoleń.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszym było przygotowanie dokumentacji i przepisów z  zeszytów „naszych babć”, drugim zaś degustacja 10 potraw. Dania musiały być regionalne, tradycyjne, które powinny nawiązywać do potraw z ziemi łomżyńskiej z dawnych lat.

– To co jadano kiedyś na naszej ziemi, to przygotowali Państwo uczestniczący w naszej zabawie i zaprezentowali w konkursie „Zasmakuj w Łomży” mówiła Marta Jackowska, przewodnicząca komisji konkursowej podczas spotkania w Centrum Aktywności Kulturalnej i Turystycznej „Domek Pastora”, gdzie można było spróbować takich dań jak „Babka ziemniaczana”, „Skwarki babci Oli”, „Rejbak kurpiowski”, „Gołąbki Hreczane”, „Zupa parzybroda” czy „Świeżonka łomżyńska”.

–  Bardzo ważne jest kultywowanie tradycji regionalnych, a jak wiemy nasze miasto promuje się przez hasło „Zasmakuj w Łomży”. Często podkreślamy, że nie odnosi się tylko do smaku, bo mówimy o tym, że można w Łomży zasmakować m.in. przez kulturę, sport i przyrodę, ale ta nazwa zobowiązuje do tego, aby był też element kulinarny, promocji naszego miasta i regionumówił prezydent Mariusz Chrzanowski i gratulował uczestnikom przygotowanych przez nich dań i umiejętności potrzebnych do ich przyrządzenia.

My przygotowałyśmy „rejbaka”. To jest nazwa tradycyjna, dzisiaj nazywana też kartoflakiem czy babką ziemniaczaną. Jest to potrawa prosta, chłopska, jej skład to ziemniaki ze skwarkami upieczone w piecu.  Przyjętym zwyczajem jest to, że potrawę przyrządza się po wykopkach, tak jak dawniej miało to miejsce i podaje się z zimnym mlekiem – zdradziły kucharki ze Stowarzyszenia  Gospodyń Wiejskich w Sławcu, dodając że w zabawie biorą udział po raz drugi. W poprzedniej edycji konkursu „Zasmakuj w Łomży” gospodynie zajęły III miejsce.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 31 sierpnia na scenie podczas Gościńca Łomżyńskiego, wówczas odbędzie się także wręczenie nagród laureatom przez prezydenta miasta Mariusza Chrzanowskiego.

tekst: Łukasz Chełchowski (pg), fot. Kamil Brzostowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *