TwitterFacebook

Powiat łomżyński. Producenci zdrowej żywności bliżej klientów

Choć projekt „Naturalnie lokalnie” dobiegł końca, działania na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego w regionie dopiero nabierają tempa. Samorządowcy, przedsiębiorcy i sami producenci żywności ekologicznej spotkali się w Łomży, by podpisać list intencyjny o współpracy na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw.

Chodzi o bezpośredni kontakt między rolnikiem i nabywcą produktu. Krótki łańcuch dostaw charakteryzuje się tym, że skracamy drogę. Eliminujemy w zasadzie pośredników między producentem rolnym a nabywca finalnym, czyli nami samymitłumaczy wicestarosta łomżyński, Maria Dziekońska. – Kontynuujemy efekty tego projektu, bo uważamy, że podjęte działania odniosły skutek. 

Producenci żywności ekologicznej, dostrzegają w sprzedaży bezpośredniej wiele zalet:

Ta żywność różni się smakowo od tej żywności chemicznejmówi Magdalena Staniszewska, która produkuje jaja i ziemniaki. Przyznaje, że być może w perspektywie 10 lat produkcja zdrowej żywności może się opłacić to w tej chwili traktuje to hobbistycznie.

Pod listem intencyjnym o współpracy na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw podpisało się kilkadziesiąt osób.

Celem projektu „NATURA-lnie LOKALNIE – kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim” było zdobycie, uzupełnienie, ale również rozszerzenie wiedzy, umiejętności fachowych w zakresie rolnictwa ekologicznego i prowadzenia gospodarstwa w systemie gospodarstwa ekologicznego indywidualnych rolników i producentów z terenu Powiatu Łomżyńskiego oraz stworzenie krótkich łańcuchów dostaw, tworzenia sieci współpracy, wdrażania innowacji oraz promocja tych gospodarstw.

BB

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *