Kurpiowskie kolędowanie i 20 lat współpracy Mazowsza i Muzeum Kultury Kurpiowskiej [FOTO]

Najpopularniejsze kolędy kurpiowskie rozbrzmiały w budynku Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. W “Kolędowaniu z Kurpiami ” uczestniczyli ostrołęccy seniorzy, chór “O La! La!”, miejscowi muzycy oraz kapela prowadząca pod kierownictwem Roberta Lipki. Wydarzeniu towarzyszyło podsumowanie współpracy z samorządem Mazowsza.
„Kolędowanie z Kurpiami” odbyło się w ramach projektu Mazowiecki Szlak Tradycji. Podczas spotkania warszawski zespół pod przewodnictwem kierownika ostrołęckiego chóru „O La! La!” – Roberta Lipki, zaprezentował najbardziej znane kolędy, wykonane po kurpiowsku. Wcześniej jednak grupa „Podsypka Kurpiowska” na scenie Muzeum Kultury Kurpiowskiej przedstawiła iście kurpiowską wigilię z takim też humorem. Jak mówi jedna ze śpiewających kolędy seniorek – takie wydarzenie daje szansę na powrót do korzeni.
– Dla mnie szczególnie jest to bliskie. Ja urodziłam się na Kurpiach i ta mowa i śpiew, szczególnie teraz, kiedy już jestem starsza, jest dla mnie bardzo cenna i bardzo chętnie śpiewam i przypominam sobie dawne czasy. Może gdy człowiek jest młody, to chce się wyrwać skąd pochodzi, ale przychodzi taki czas, że chce pamiętać, chce wiedzieć i to bardzo sympatyczne, że możemy sobie tutaj przypomnieć dawne czasy – dodała
Wydarzeniu towarzyszyła wystawa „20 lat wspólnie”. Odkąd istnieje Samorząd Województwa Mazowieckiego, od tego czasu współpracuje on z Muzeum w Ostrołęce. Wystawa przedstawia inwestycje i wydarzenia, które MKK wspólnie z Mazowszem zrealizowało przez 20 lat współpracy.
– Jestem przekonany, że te 20 lat, to świetny okres dla kultury na Mazowszu, a szczególnie dla Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. Muzeum się rozbudowało, rozwinęło swoją wartość merytorycznie, udało się odnowić Pomnik Mauzoleum. Takie rzeczy pokazują, że Muzeum dzięki środkom z województwa mazowieckiego, dzięki funduszom europejskim rozwinęło swoją działalność i jestem przekonany, że mieszkańcy docenią to, co Muzeum robi dla Kurpiowszczyzny i całego regionu – mówił Mariusz Popielarz, dyrektor ostrołęckiej Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Na uczestników wydarzenia czekały również tradycyjne kurpiowskie specjały, takie jak fafernuchy, czy kozicowe piwo.
Mateusz Święcicki