Mazowsze. Samorząd województwa wesprze siedem organizacji z subregionu ostrołęckiego

Będą uczyć o lokalnych tradycjach, zapraszać na warsztaty gotowania i zielarskie, ale też pokazywać rolę pszczół w ekosystemie. Zarząd Mazowsza właśnie rozstrzygnął dwa konkursy ofert dla organizacji pozarządowych – jeden dotyczący promowania mazowieckich produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, a drugi – rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechnienie roli pszczół w środowisku naturalnym. W sumie, w dwóch konkursach wsparcie o łącznej wartości blisko 430 tys. zł trafi do 37 mazowieckich organizacji, w tym do siedmiu z subregionu ostrołęckiego.
– To właśnie takie małe inicjatywy budują lokalne społeczności. Często w ich przygotowaniu biorą udział całe rodziny czy też sąsiedzi z jednej miejscowości. To jednoczy i integruje. W tym roku swoją siłę, co mnie osobiście bardzo cieszy, pokazały panie z kół gospodyń wiejskich zdobywając pieniądze na wiele swoich świetnych projektów. Patrząc na listę tegorocznych beneficjentów wiem, że będzie się w tym roku działo nie tylko ciekawie, ale przede wszystkim pysznie. Gratuluję wszystkim organizacjom – podkreśla Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.
W ramach pierwszego konkursu organizacje mogły ubiegać o wsparcie przedsięwzięć dotyczących promowania produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w ramach idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Na ten konkurs wpłynęło 86 wniosków. W sumie wsparcie trafi do 30 organizacji pozarządowych. Jego łączna wartość to blisko 270 tys. zł. Na realizację autorskiego przedsięwzięcia można było zdobyć do 10 tys. zł.
Z kolei wsparcie w konkursie ofert dotyczącym propagowania rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechnienia roli pszczół w środowisku naturalnym ubiegało się 39 ofert. W sumie dofinansowanych zostanie 17 przedsięwzięć. Wartość wsparcia wszystkich to blisko 160 tys. zł.
LISTA DOFINANSOWANYCH PROJEKTÓW w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.
Nazwa oferenta/oferentów | Tytuł zadania publicznego | Kwota dotacji | Powiat |
Stowarzyszenie “Grądy Szlacheckie – Moja Wieś” | Z profesjonalizmu na domowy stół – IV konkurs kulinarny Grądy Szlacheckie 2020 | 8 060,00 | wyszkowski |
Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie | Tradycje kulinarne na czernickim stole | 10 000,00 | przasnyski |
Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje | Na szlaku kurpiowskich smaków – chleba, pępuchów, rejbaka. | 9 515,00 | ostrołęcki |
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowych Czernicach | Pieczemy, smażymy i kisimy | 8 000,00 | przasnyski |
Kółko Rolnicze “Olszewianki” w Olszewce | “Tradycja na talerzu – kurpiowskie smaki | 6 000,00 | ostrołęcki |
LISTA DOFINANSOWANYCH PROJEKTÓW w obszarze „Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego” zadanie 4. Propagowanie rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnienie roli pszczół w środowisku naturalnym
Nazwa oferenta/oferentów | Tytuł zadania publicznego | Kwota dotacji | Powiat |
Stowarzyszenie Tradycyjnie Nowoczesnych dla Wsi | Królowa jest tylko jedna! | 9 200,00 | wyszkowski |
Lokalna Grupa Działania “ZIELONE SIOŁO” | Warsztaty edukacyjne “Kochajmy pszczoły” | 9 574,00 | ostrowski |
Mazovia.pl