TwitterFacebook

Ostrołęka: Seniorzy odkrywali tajemnice płynnego złota [FOTO]

Jak wybrać dobry mód, jakie są jego rodzaje i czy służy tylko do jedzenia? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znają ostrołęccy seniorzy, którzy wzięli udział w spotkaniu poświęconemu ekologicznym produktom pasiecznym.

– Najważniejsza jest umiejętność doboru miodu do jego przeznaczeniamówi pszczelarz, Adrian Pachnik.Jeśli chodzi o smak, dobrze jest wybierać miód w zależności od zastosowania. Jeśli słodzimy herbatę, mleko czy wodę to dobrze jest wybierać miody delikatne, wiosenne. A do kawy najlepszy jest miód gryczany albo mieszaniny miodu z przyprawami korzennymi i własnej ulubionej kawy można wtedy nie poznać.

Podczas spotkania zwracano uwagę także na walory zdrowotne miodów i produktów pasiecznych.

– Jeśli chodzi o zdrowie, najważniejsze jest, aby miód zachował swoje właściwości mikrobiologiczne, enzymatyczne. Czyli te właściwości, które działają prozdrowotnie dla naszego organizmu. Jeśli mamy zaufane źródło gdzie kupujemy dobrej jakości, prawdziwy niefałszowany i niepodgrzewany miód do jest to produkt najlepszej jakości- dodaje Pachnik.

Spotkanie odbyło się pod patronatem Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

SK

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *