TwitterFacebook

Szpital w Zambrowie z nowymi szatniami i pomieszczeniami gospodarczymi [FOTO]

W Szpitalu Powiatowym w Zambrowie zakończył się remont szatni pracowniczej oraz pomieszczeń gospodarczych w piwnicy budynku. Dzisiaj (09.01) odbyła się ich oficjalna prezentacja. Nie zabrakło także podziękowań osobom, które miały wkład w tę inwestycję.

Jak mówi Bogusław Dębski prezes Spółki Szpital Powiatowy w Zambrowie, jest to ważna inwestycja choć przez niektórych może być niedoceniania. Remont pozwolił na poprawę warunków pracy kobiecego personelu. Wyremontowane zostały szatnie dla pielęgniarek oraz pomieszczenia techniczne m.in. pralnia czy pomieszczenie na depozyt ubrań oraz  pomieszczenia sanitarne. Dodatkowo powstał osobny gabinet dla pielęgniarki, która przygotowuje pacjenta do rezonansu. Szatnie opatrzone są w wentylacje mechaniczną.

Jest to o tyle ważne, bo czystość w szpitalu jest bardzo potrzebna, przez to będą ograniczone zakażenia szpitalne. Personel może się umyć, bo wiadomo że są różne sytuacje, mają oni kontakt z czynnikiem biologicznym pacjentów i trzeba uniknąć sytuacji, żeby przenosić z pacjenta na pacjenta różne zakażenia, bo przecież tutaj przychodzą ludzie chorzy – mówi Bogusław Dębski.

Poprzednia szatnia została powiększona kosztem innych pomieszczeń technicznych tak, żeby znalazły się prysznice, umywalki, ale i żeby więcej osób mogło tam mieścić się zgodnie z przepisami Państwowej Inspekcji Pracy. Podczas jednej z wizyt inspektor z Państwowej Inspekcji Pracy zasugerowała, że trzeba tutaj taką inwestycje w zakresie szatni przeprowadzić i stwierdziłem, że najlepiej wyremontować całe skrzydło szpitala, a w zasadzie dokończyć, bo połowę skrzydła zajmują pomieszczenia techniczne i rezonans, więc dojście do rezonansu było w takich bardzo nieładnych warunkach. Obdrapane ściany, stare oświetlenie (co mogą państwo zobaczyć na jednym ze zdjęć poniżej – przyp.red) więc postanowiliśmy to wszystko wyremontować do końca – mówi prezes Dębski.

Koszt inwestycji wyniósł ponad 400 tys. złotych. Teraz szpital przymierza się do modernizacji parteru budynku.

Bartosz Święciński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *